Bu karmaşaya bir netlik kazandırma açısından her biri için ayrı ayrı bildiklerimizi aktarmaya çalışalım.
Ata Tohumu Nedir?
Bilirsiniz domates, biber ve patlıcan gibi çeşit çeşit sebzeler Anadolu’ya Osmanlı dönemi veya Osmanlı’nın son dönemlerine doğru gelmiş olup elden ele yayılarak farklı yörelerde yetiştirilmiş ve her yörenin ikliminden suyundan havasından ve toprağından etkilenerek ayrı ayrı karakterler kazanarak yerelleşmiştir.
Atalarımız ekip biçtiğinden tohum almış ve sonraki yıllarda tekrar tekrar ekerek günümüzde bizlere kadar bu tohumların ulaşmasını sağlamıştır. Bu şekilde nesilden nesile aktarılan tohumlara bizler ata tohumu veya doğal tohum dedik. Bu tohumların en önemli özelliği sürdürülebilir olmasıdır. Sürdürülebilir olmayan tohumlar nesilden nesile aktarılamamaktadır.
Standart tohum nedir?
Standart tohum ile ata tohumu aslında aynı kategoridedir. İkisi de sürdürülebilir ve nesilden nesile aktarılabilir. Ata tohumunu bize atalarımızdan kalan miras olarak değerlendirirsek, standart tohumlar ise bu tohumların bazılarının sertifikalandırılıp paketlenmiş hali olarak değerlendirebiliriz. Ziraat bayilerinden kolayca temin edebiliriz. Yani standart tohum – doğal tohum ve ata tohumu aynı kategoridedir. Gönül rahatlığıyla ekilebilir. Ayrıca yurt dışından ithal edilen standart tohumlarda çeşitli tohum firmaları tarafından satışa sunulmaktadır. Paketli satılan doğal tohumların boyalı olmasını ise onun kolay çimlenmesi veya bir takım hastalıklardan korumak için yapıldığını söyleyebiliriz.
Hibrit Tohum Nedir?
Çok verimli ve raf ömrü uzun bir domates çeşidi ile raf ömrü daha kısa verimi daha düşük ve çok lezzetli bir domatesin erkek çiçek tozlarının dişi çiçek tozlarına insan eli ile aktarılarak döllenmesini sağlamaktan başka bir şey değildir.
Bu olayı zaten arılar çiçekten çiçeğe konarak yapıyorlar. İnsanoğlu bunu çeşit özelliğine göre kontrollü yapıyor. Laboratuvar ortamında gerçekleşen bir olay değildir ve sağlığa zararı bulunmamaktadır.
Peki neden böyle bir melezlemeye ihtiyaç var?
Ticari olarak sevkiyata uygun raf ömrü uzun ve insanoğlunun talebine yetecek kadar fazla üretim yapabilme olanağı için bu tür melezlemeler yapılmaktadır.
Hibrit tohum sürdürülebilir mi?
Hibrit tohum aslında aynı tür 2 farklı çeşit ata tohumun melez çocuğu gibidir. Bu melez tohumun kazandığı özelliği bir sonraki nesile aktaramama sebebi ise anne veya babadan birinin baskın olan geni sebebiyledir. Mesela marketlerde gördüğümüz salkım veya pembe bir domates için melezleme yapılan çeşitlerden biri çeri domatesi ise genelde sonraki nesillerde tekrar ekim yapıldığında çeri domatesini görmek mümkün olabiliyor.
GDO Tohum Nedir?
Genetiği değiştirilmiş organizmalar olarak adlandırılan bu grup, laboratuvar ortamında kendine ait olmayan genlerin tohuma aktarılması ile meydana gelen ve doğal olmayan yöntemlerle meydana gelmektedir. Hibrit ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Çünkü hibrit tohumun sağlığa zararı bulunmamaktadır.
Sürdürülebilir tohumu savunuyoruz. Orijinal lezzetin peşindeyiz.
1 Yorum
Buram buram tarih kokan ürünler için teşekkürler…