Merhaba;
Kış aylarının yavaş yavaş geride kalmasının ardından artık fide yetiştirme sezonuna girmek üzereyiz. Peki yetiştirdiğimiz fideleri bahçemizde nasıl konumlandırmalıyız?

Öncelikle bu konuyu yakından ilgilendiren yabancı döllenme ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bahçe planlama çalışmamızı birkaç başlık altında toplayalım;

1. Kaç çeşit ve kaç adet fide ekileceğini belirlemek
  • Bu planlamada

18 adet domates
18 adet biber
18 adet patlıcan ve birkaç salatalık fidesi için planlama yapacağız.

2. Fide hatları ölçülerek ip çekilmesi işlemi
bahçe planlaması
  • Resimdeki gibi 1 domates hattı ve 3 adet biber patlıcan hattına uzunlamasına ip çekmek düzgün hizalı ekim yapmamızı sağlayacaktır.
  • Her hat iki sıra olacak ve iki sıra arası 60 cm, hatların arasına ise 110 cm şeklinde yürüme yolu bırakırsak çalışma açısından kolaylık sağlayacaktır.

bahçe planı 2

3. Ekim yapılacak hatta hafif sırt işlemi
  • İp çektiğimiz hat boyunca hafif tümsek yaparsak fidelerin köklerinde su drenajı problemi olmayacaktır. Özellikle domates kökleri aşırı nemden etkilenerek mantari hastalıklara ve kök çürüklüğüne yakalanabilir.
4. Yabancı döllenmeye ve su isteğine göre ekim planlamak

bahçe

  • Aynı biber çeşitlerini arka arkaya ekmek yerine bir çeşit biber bir çeşit patlıcan ekerek çeşitleri birbirinden bir nebze uzaklaştırmış olacağız. Arılar her çiçeğe konacağından iki farklı çiçeğe arka arkaya konmasının önüne geçmiş olabiliriz. Diğer çeşitler içinde geçerli olan bu uygulamaya ait planı resimde paylaştık.
  • Domateslerin su isteği diğerlerine göre daha azdır. Bu yüzden domates hattına karışık ekim yapmayacağız ve her çeşidin arasına çiçekler veya aromatik bitkiler ekerek aralarını ayırmış olacağız.
  • Biber ve patlıcanın su isteği daha fazladır aynı oranda sulanması sorun olmayacağından karışık ekilebilir.
5. Çiçek ve aromatik bitki ekim yerleri belirlemek

kadife çiçeği

  • Kadife çiçekleri, fesleğen, kekik ve nane gibi bitkileri her iki çeşidin arasına ekerek hem araları ayırmış oluruz hem de faydalı böcekleri ve arıları bahçemize çekmiş oluruz. Mesela uğur böcekleri yaprak bitlerini yer ve bahçemize dolaylı yoldan fayda sağlamış olur.
6. Tercihe göre damlama tesisatı çekim işlemi.
  • Damlama sulama sistemi en tasarruflu ve en kolay sulamayı bizlere sağlar. Damlama sulama sistemi girişine koyacağımız bir gübre tankı ile kolayca sıvı gübreleme işlemi de yapabiliriz. Bir damlama tesisatını 3 yıl veya daha fazla kullanabiliriz. Sulamayı daha az yapacağımız hattın başına bir vana koyarak kontrol sağlayabiliriz.

Yeşil bostanda planlama bu program mantığı ile yapılmaktadır. Domates, patlıcan ve biber planlamasını anlattık. Salatalık, karpuz, kavun ve kabak bitkileri yabancı döllenmeden oldukça etkilenir, eğer çeşitlerinizi korumak istiyorsanız ve birden fazla salatalık çeşidi ekeceksiniz bahçe bu yaptığımız planın çevresine karışık planlama yaparak ekim yapabilirsiniz. İsterseniz aralarını fasulye ile ayırabilirsiniz.

Anadolu’da yıllardır bir şekilde ekim işlemi yapılıyor. Birbirini melezleyerek birçok çeşit meydana gelmiştir. Dilerseniz ekim planı yapmadan akışına bırakabilirsiniz. Ama her ne olursa olsun acı biberle tatlı biberi yakın ekmeyin.

Yorum Yaz